Достъпен уеб дизайн

Когато се говори за добър уеб дизайн се има предвид достъпен. Не е задължително тези две понятия да са на противоположните страни на скалата за красивото. Един достъпен сайт може да бъде и много привлекателен за потребителите. Основното изискване в уеб дизайна е съдържанието да е винаги достъпно. Един добре направен дизайн може да улесни работата на потребителите с физически недостатъци, а обратното може да го направи абсолютно недостъпен.

Посрещайте разнообразието

Много е лесно да си затвориш очите за разнообразието от потребители и техните особености. В интернет влизат и хора с определени недостатъци – зрителни, слухови, двигателни, когнитивни и други. Но достъпността до мрежата е за всички, не само за тези, които могат да си служат с всички възприятия. Например ALT атрибутите са от голяма важност за слепите потребители, а CAPTION са от решаващо значение за глухите. Но колко от разработчиците на сайтове ги слагат или по-точно колко от собствениците на сайтове помислят за тези хора и казват на уеб дизайнера си да ги включи в сайта?

По какъв начин се създават достъпни документи?

Както сме повтаряли досега десетки пъти всяко едно хубаво нещо е основано на няколко прости, това се отнася и за уеб дизайна, освен това към простотата можем да включим относителност и комуникация.

Еквиваленти

Атрибута alt на <img> тага е от голяма необходимост, но знайте че: описанието трябва да е кратко, ясно и стегнато; най-важните думи да са разположени в началото на описанието. Ако например имате изображение, което е връзка, може да добавите кратко описание на това, което би се случило, щом се кликне на нея.

Друг атрибут – longdesc има за цел да ви даде възможност да направите връзка към някое по-дълго описание на изображение, което за съжаление обаче браузерите не поддържат. На негово място сега е прието да се поставя “d” връзка, идва от description или описание, доста уеб дизайнери поставят и малка описателна иконка. Малък въпросителен знак или също върши работа, които при поставяне на мишката върху него да отваря помощно описание в страницата благодарение на JavaScript фреймуорк като jQuery например, или обикновен нов прозорец ако искате да сведете скриптовете в страниците си до минимум.

Навигация и връзки в уеб дизайна

За да бъде един сайт наистина достъпен и ползваем е необходимо да бъдете изключително постоянни в елементите за навигация. Не правете грешката да слагате изображения, които да ви бъдат връзки, поне не основно. Много по-лесно ще е да създадете текстови връзки, както и тяхната поддръжка и достъпност ще са лесни. Най-вече избягвайте image maps, а вместо това нарязвайте картинката на части. Това ще ви позволи по-лесно добавяне на alt атрибути към отделните части на изображението. Ако все пак няма как да избегнете употребата на image maps, то поне използвайте client-slide, ако е възможно. Не забравяйте и описателните части към изображенията.

Шрифтове

Има два често срещани метода за относителното определяне на размерите на шрифта. Това са процентите и em. За да илюстрираме по-добре с пример, 1 em е равен на 100%. Заради проблемите, които се срещат в по-старите версии на Internet Explorer с em е по-добре да ползвате процентите. Проблема е в това, че Internet Explorer не ги интрепетира като размер, а като пиксели. Поради тази причина, ако имате големина шрифта от 1.25 em, то ще бъде показана като 1.25 пиксела в остарелите IE браузъри.

Таблици

Въпреки че всички знаем, че таблиците се ползват само за визуализиране на таблична информация, много често собственици на сайтове  я ползват и за друго. За оформяна на външния вид ползвайте проценти, за да оразмерите таблицата. Ползвайте процентите, както за цялата таблица, така и за отделните й клетки. Освен това се уверете, че съдържанието в таблиците за това оформяне на външния вид се линеаризира правилно. Линеаризираната таблица е тази, в която съдържанието на клетките не се променя от това, което е въведено в клетките в HTML кода на страницата.

Ако потребител с нарушено зрение попадне на вашия сайт, а вие сте организирали сайта си в колони, това може да предизвика редица проблеми за посетителя ви, защото софтуера, който е използван от незрящите потребители чете клетка по клетка информацията. От това как сте оформили външния вид на сайта си зависи как потребителят ще я получи, ако не е организирана, както трябва, няма да достигне в реда, в който сте я определили. Ако пък имате вписани таблици, т.е. таблици една в друга, проблема по линеаризиране на таблицата, ще се задълбочи.

Уеб дизайн и цветове

Когато решите да предавате информация чрез сайта си, не само със съдържание, не отдавайте прекалено голямо значение на цветовете. Незрящите потребители например, както и далтонистите, ще имат проблем с възприятията. Освен цвета е добре да използвате и контекста и описанието на страницата, когато искате да предадете дадена информация. Много честа грешка при навигация на страница е разчитащата на цветовете такава. Има дизайнери, които променят цвета на връзките и махат подчертаването. Ако няма и контекст, който да дава обяснение, че това е връзка, зелените връзки ще се окажат абсолютно безмислени за един далтонист например, който не прави разлика между червено и зелено.

Ако все пак ви се налага да ползвате цвят, за да предадете някаква информация, трябва да се съобразите с няколко неща, като това, че цветовият контраст е от голямо значение за далтонистите. Например, въпреки че някои от тях не разпознават червено от зелено, те могат да различат двата цвята. Затова е необходимо да тествате сайтовете по един нов начин. Най-лесният е да отпечатате цялата страница в черно и бяло. Това не е идеалният начин, защото тогава всички цветове се обезцветяват, но все пак е някакъв вариант.

Когато пък правите графики, за да направите една бърза проверка от време навреме конвертирайте цветове в оттенъците на сивото. Не забравяйте да проверявате как ще изглежда цветовата схема, която ще използвате за сайта си, за далтонистите.

Независимост от устройствата

Нека да има възможност да се работи с различни елементи от страницата ви с помощта само на мишка или клавиатура, както и глас или други устройства, с които се въвеждат данни. Елементите пък може да са навигация, връзки, форми, скриптове и др.

Други капани

Нека езика, който използвате за съдържанието на сайта да бъде възможно най-ясния и прост. Бъдете максимално кратки. Оформете съдържанието като малки накъсани логични парченца. Страниците да не се скролват прекалено много. Текста да е подравнен отляво, по този начин ще улесните преглеждането му. Ако е възможно ползвайте стилове за оформяне на външния вид. Когато ползвате такива стилове, трябва да се уверите, че сайта е използваем дори и след, като са изключени. Проверете дали всяко едно нещо се показва в правилната последователност и дали е достатъчно четливо!
Таговете за заглавия /<H1> и <H2>/ трябва да се ползват правилно за обозначение на структурата на документа, уверете се, че и вашите са правилно разположени. А това означава, да се ползват в строга последователност. Когато можете не слагайте фреймове в сайта си. Ако се налага, не пропускайте в никакъв случай да им дадете достатъчно описателно заглавие и съдържателно име.
Когато можете не прибягвайте до употребата на “pop-up” прозорци. Подобно на връзките, отварящи се в нов прозорец, “pop-up” прозорците също създават доста досадни проблеми. Към тези прозорци се прибавят и JavaScript усложненията. Не бива достъпът до “pop-up” прозорците да зависи от устройството за достъп. Много по-важно е съдържанието на “pop-up” прозорците да е достъпно дори когато скрипта е изключен.

Една нова перспектива

Глобалната мрежа е цяло едно преживяване. Тя е много повече от изображения, звуци, текст и връзки, които са събрани на едно място. Освен за забавление, мрежата служи и за работа, като плащане на сметки и др. Достъпният уеб сайт предлага множество еднакви възможности, за колкото се може по-голям брой хора, без значение от личните ограничения, или пък тези на средата, в която са поставени.
източник: www.webdesign-bulgaria.com

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Етикети: , , ,

Вашият коментар