5 неща, които трябва да проумете преди да се наречете Уеб дизайнер

За съжаление в последно време интернет пространството е залято от всякакви хора, които твърдят че са уеб дизайнери, но дори сами не разбират какво е това. С тази статия, ще се опитам да Ви покажа какво означава да си уеб дизайнер, според мен!


1.Уеб дизайнерът трябва да проумее, че обикновено посетителят не посещава дадена страница заради дизайна му! Основната причина, заради която даден сайт е посещаван е съдържанието му. Единствените хора, които може би го посещават за да видят дизайна, са другите дизайнери.

2.Дизайнът не трябва да е объркващ и всичко по-важно за посетителите да му бъдат предложени на преден фон. Навигацията трябва да е проста и да се състои само от няколко бутона. За повече информация за Usability,очаквайте следващата статия..

3.Да разбира технологиите, които стоят зад интернет. Уеб дизайнерът трябва да знае каква информация се предава между сървъра и браузъра. Трябва също така да знае, как различните браузъри реагират на различен вид код. Това знание се придобива главно чрез експерименти и това знание, според мен, е доста важно!

4.Трябва да могат да се превръщат и в обикновени посетители! Те трябва да могат да подредят текста в сайта, така че то та бъде на най-удобното място за четене, цветът и големината на текста трябва да са удобни т.е читателят да бъде максимално улеснен в намирането на необходимата за него информация.

5. Разбира се един уеб дизайнер трябва да може и да анализира. Това е особено важен момент в началото на работата върху даден проект. Той ще трябва да прегледа желанията на клиента, да намери такива примери, да ги анализира и да ги преработи. Така той ще може да представи една качествена работа пред своя клиент.

Вие какво мислите? Какво означава според Вас уеб дизайнер и какви качества трябва да притежава той?


източник:o-designer.com

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Етикети: , , ,

4 коментара по “5 неща, които трябва да проумете преди да се наречете Уеб дизайнер”

 1. Илиян казва:

  Най-специфичното е баланса между незабележим дизайн на пръв поглед и в същото време хармония между цветовете и елементите в сайта, които да вдъхнат доверие на потребителя.

 2. Method-X казва:

  Е да, но в момента говорим точно за дизайнерите :) Предполагам, че всеки от нас знае колко е трудна работата в екип :)

 3. Ivo Ivanov казва:

  е егото не е от дизайнера ами от човека.. може и буклукчия да е и да има по голямо его от бат бойко ;)

 4. Method-X казва:

  Абе в уеб-а вече всеки е дизайнер и програмист.

  Съгласен съм с твоите 5 неща. Към тях бих прибавил и контрол над егото. С някои дизайнери е трудно да се разбереш точно заради голямото им его.

  Освен това определено трябва да разбира технологиите, с които работи. Това, че можеш да направиш едно .psd и не ти пука какво става от тук нататък, не ти дава право да се мислиш за професионалист в работата си.

Вашият коментар