Apple представи таблета iPad

iPadApple не разочарова почитателите на мобилните технологии, които през последните месеци и дори години не престанаха да очакват компанията да представи нов таблет. Тази вечер Apple анонсира устройството. То носи името iPad, наистина изглежда като уголемен iPhone и използва операционна система, подобна на тази в телефона, но с променен интерфейс, който е в състояние да се възползва пълноценно от по-големия дисплей. Както очаквахме, основните възможности на устройството са свързани с консумацията на мултимедийно съдържание и сърфиране в интернет – разполага с браузър, възможност за разглеждане на снимки (с опция за синхронизация с iPhoto, ако ползвате Mac) и видео (съвместимост с магазина iTunes), работа с електронна поща, календар и карти чрез Google Maps.


iPad се задвижва от процесор A4 с тактова честота 1GHz, произведен от Apple (разработен от екипа на компанията P. A. Semi). Устройството ще се предлага с 16, 32 или 64GB вградена памет и включва Wi-Fi 802.11n и Bluetooth 2.1 + EDR възможности, 9,7″ сензорен капацитивен IPS дисплей с резолюция 1024 х 768 пиксела, акселерометър, компас, aGPS (само в модела с 3G), микрофон и високоговорител.

Таблетът е дебел 13,4 мм и тежи 680 грама (730 г за варианта с 3G). Зарядът на батерията е достатъчен за 10 часа работа или за месец в режим на изчакване. iPad е съвместим със сегашните приложения и игри от App Store, като може да ги покаже в реалния им размер или да ги разтегли, така че да запълнят екрана. Разбира се, авторите на приложения могат да създават и софтуер за по-големия дисплей на таблета.

В допълнение, Apple стартира и собствен магазин за електронни книги – iBook Store, който ще осигурява съдържание за приложението iBooks, което, както можете да се досетите, служи за четенето им. Книгите ще са във формат ePub. Приложението за работа с документи, презентации и таблици iWork също се е сдобило с нов интерфейс, подходящ за ползване с таблета, като всяко от приложенията в него (Keynote, Pages и Numbers) ще струва по 10 долара.

iPad ще се предлага и във вариант с 3G възможности, като потребителите ще могат да избират между два предплатени плана на AT&T – с включени 250МВ за 15 долара и с неограничен трафик за 30 долара. В тях влиза и безплатно ползване на Wi-Fi точките за достъп на оператора.

Доставките започват в края на март на цени, започващи от 500 долара за модела с Wi-Fi и 16GB памет. Вариантите с 3G ще са достъпни през април на цени, стартиращи от 629 долара за модела с 16GB. Ще са достъпни и различни допълнителни аксесоари, сред които поставка с QWERTY клавиатура.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Етикети: , , ,

Вашият коментар