Защо Freelancer !?

Повечето хора, които искат да им се направи уеб сайт, нямат представа какво е фрийлансер, но са доволни че получават по ниска цена за изработката от колкото от фирма занимаваща се с уеб. Тези, които са по на ясно, не се доверяват на хората, които работят на свободна практика (фрийлансери), защото им се вижда „съмнително евтино“. Каква е Истина и какви са предимствата да работиш със фрийлансер?1. Защо е по-евтино?

Не винаги по-евтиното е по некачествено! Нищо не пречи на един дизайнер или програмист на свободна практика, да бъде по-добър от този, назначен на постоянна работа и твърда заплата във фирма за уеб. Разликата.. Фирмата има повече разходи (наем, заплати, усигуровки, данъци, ток, вода, кредити, хостинг и т.н.). Разходите на фрийлансера са цигари, кафе, наем (по-нисък от този на фирмата и то ако не живее при мама и тати :) ), ток и вода (при същите условия като наема) и други не особенно значителни неща.
това е единствената обективна причина работата на фирмите да е по скъпа от работата на фрийлансерите!2. Кой работи по добре?

Във фирма за уеб хората работят на заплата (в повечето случеи), което им вдъхва спокойствие и не ги стимулира да дават най-доброто от себе си… управители/проект мениджъра може и да се старае вие да останете доволни (защото вероятно работи на процент), но хората които реално трябва да свършат работата, чакат числото на което ще си вземат заплатата и не им пука особенно да си са направили 10 или 1 проект за месеца. Фрийлансера знае много добре1, че колкото работи толкова ще получи! Знае че ако клиента остане доволен има голяма вероятност, да го пропръча на други потенциални клиенти. Знае че проекта трябва да изглежда добре за да седи добре е портфолиото му!3.Фрийлансерът няма с кого да си измие ръцете

Ако има проблеми със вече завършения проект знаете че 1 човек е виновен и трябва да държите него отговорен. Ако се изпълнителят ви е фирма ще се обърнете към управителя/проек мемиджъра, той от своя страна ще каже „ок, ще кажа на хората да го погледнат“, те ще го гледат, гледат, гледат… ще се карат кой е виновен, накрая най-вероятно всичките ще отнесат някоя глоба, и най-съвестня от тях може и да фиксне проблема :D4.Фрийлансерът няма работно време

Няма събота, няма неделя… от сутрин до вечер на линия.. коледа, нова година и рождените дни са от малкото почиврки (при първите 2 празника няма кой да ти дава работа защото всички за на черешата, а при третия и ти заслужаваш да се качиш там, колкото и работа да имаш :D ). Това значи, че винаги имате на кого да разчитата (и все пак не злоупотрбявайте )

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Етикети: , , , , , ,

3 коментара по “Защо Freelancer !?”

  1. Статията е много добра!

  2. Ivo Ivanov казва:

    Радвам се че ти харесва!
    Ще се постараяа да има продължение ;)

  3. Никола казва:

    хаха , весела статийка , и същевременно много вярна :)

Вашият коментар