Как да работим с дизайнери на свободна практика

Е, Вие имате идея за нова уеб страница. След няколко часово търсене в google за цени, услуги, реализирани проекти попадате и на няколко дизайнера на свободна практика или така наречените freelancers и се замисляте дали те няма да могат да Ви дадът по-добра услуга на по-добра цена, по-гъвкави отношения, по-добро обслужване на сайта след като проекта е приключен.
За да реализирате проекта Ви, е много важно да изградите солидни и правилни отношения с изпълнителя на идеите Ви, пък било то freelancer или голяма фирма за уеб дизайн.
Ще се опитам да дам няколко „правила“ в отношенията между клиент и дизайнер на свободна практика. Те са възникнали от практиката ми като дизайнер на свободна практика, както и естествено от изследване на практиката на други freelancers.Правило #1: Уважавайте професията на Freelancer-а

В началото на статията започнах с някои предимства които може да получите ако изберете да работите със фрилансери.

От друга гледна точка има и хора които окачествяват тази „порода“ дизайнери като не достатъчно опитни, аматьори и хора които просто си запълват времето като щракат на компютъра (буквално). Обикновено това не е така и дизайнерите на свободна практика са наистина хора с много по-големи умения, знания и опит от средно статистическия дизайнер в една фирма.

Естествено всяко правило си има и изключения – но тук идва оздравителната роля на кризата която оставя на пазара само най добрите или казано по друг начин най-адаптивните.

И така – отнасяйте се с респект към професията на тези хора и най-вече опитайте се да изградите чисто бизнес отношения, отношения на база клиент-изпълнител. Т.е. изисквайте качество, срокове, но и не очаквайте да получите екстра услуги без пари. Последното е много важно за изграждане на солидни бизнес отношения. Всеки обича безплатните неща, но в живота няма нищо безплатно – та дори и Вие да „накарате“ дизайнера да Ви изпълни нещо допълнително и да не платите за него с пари, повярвайте цената която, ще платите в последствие като появяване на проблеми в отношенията с дизайнера Ви би била много по-висока.Правило #2: Доверете се на оценката на дизайнера Ви

Вие сте експерти във Вашия бизнес. Дизайнерите на свободна практика са експерти в техния – така, че оставете ги да дадат най-доброто на което са способни за да Ви помогнат да изградите следващия Ви проект.

Не се опитвайте да менажирате и най-малките детайли. Естествено Вие сте клиента, Вие плащате, това е Вашият сайт или лого или брошура – така, че дайте основните напътствия, покажете ясно какви цели искате да осъществите с рекламните си материали, но не се опитвайте да бъдете експерти в нещо в което не сте, пък и не си пилейте най-ценния актив времето.

Вместо:
„Може ли да смениш цвета на фона около логото на ярко жълто и да направиш така, че логото да мига за да може да се вижда ясно. Дай да си поиграем и да опитаме да мига с червено и черно на жълтия фон“
Бихте могли да кажете…
„Ние бихме желали да акцентираме повече на логото и въобще на нашия бранд (марка). Какво трябва да направим за да постигнем тази цел“Правило #3: Задавайте конкретни въпроси!

Израждането на сайтове, особено динамичните не е толкова просто колкото изглежда и често е един много сложен технически процес. Затова е много важно да задавате конкретни въпроси (за да получите конкретни решения). Винаги бъдете сигурни, че когато задавате въпрос Вие и дизайнерът Ви сте на една и съща страница. Опитайте се да систематизиране ясно нещата които желаете да бъдат коригирани. Също е добра идея да ги степенувате по важност и да си отхвърляте едно по едно като естествено започнете от най-важните, нищо че те често ще бъдат и най-сложни и времеемки.
Лично аз съм бил „обвиняван“ за липса на комуникация от клиент (е никой не е перфектен), но нали знаете, че комуникацията е двустранен процес и тогава явно съм преценил да не отговарям на неадекватни (меко казано) питания.

Така, че още веднъж – конкретни въпроси и ако трябва да обобщим и с правило едно – ако нещото което желаете не е било договорено първоначално ами Ви е хрумнало като идея обикаляйки нета и гледайки проекти за десетки хиляди долара не очаквайте да го получите веднага и безплатно.Правило #4: Бъдете на рзположение за въпроси и давайте необходимата информация

Преди всеки проект аз изисквам името и координатите на човека с който могат да се коментират оперативните неща по проекта. Естествено това не е задължително да бъде поръчващия (т.е. шефа), но трябва да е някои с които той да може да комуникира лесно.

Честно казано за клиента е по-добре да е някои друг – нали знаете стария трик: „… ами шефа ми каза, че го иска така и това е – трябва да го направим“.

Очаквайте да получите въпроси, очаквайте да бъдете активно въвлечени в процеса и да допринесете за правилното му изграждане. Често се случва работата да спре по-средата заради липса на конкретни материали (снимки, текстове…) и след няколко седмично мълчание клиента започва да обвинява дизайнера за закъснението по проекта.

Вижте по-просто казано – това е Вашият сайт, Вашата визия, Вашата комуникация с бъдещите ви клиенти. Много от freelancer дизайнерите са съвестни хора, но не може да очаквате те да Ви напишат текстове ако това не е било договорено предварително. А текстове в един сайт са много, много важни – така, че се отнасяйте сериозно към Вашия проект.Правило #5: Уточнете подробности по начини и време за комуникации с дизайнерът Ви.

Принципно е отговорност на дизайнера да Ви даде още в началото на сделката – неговото работно време, удобно време и начини на комуникация с Вас клиента и време за реагиране и отговаряне на запитвания.

Какво не трябва да очаквате?

Принципно дизайнерите на свободна практика не харесват „спешните“ запитвания, което съвсем не значи, че те са безотговорни към проекта и към клиента си. В момента в които пиша тази статия имам емайл със susbject: Кво става? – в смисъл това е втори емайл от поредицата спешни като първият е: Дали си тук?.

Така като клиент Вие знаете, че винаги имате право и е така но Вие трябва и да знаете на какво имате право и какъв е бизнесът като цяло. Все пак не може да очаквате 24/7 поддръжка за нещо което се прави специално за Ващите нужди – тук въпросите дефакто биха могли да бъдат неограничени и естествено не може да получите моментален отговор. А и не може да очаквате от един дизайнер да има кол център с много любезни но безполезни оператори, готови да отговорят на въпросите Ви 24 часа на ден 7 дни в седмицата. Ако целта Вие само да получите лично отношение без да се върши работа вземете си още един мобилен телефон и се обадете на отдела за връзка с клиенти.Правило #6: Плащайте на време

Всеки фрилансер дизайнер може да Ви каже клиентите които не плащат на време. Неспазването на финансовите взаимоотношения между клиент и изпълнител е много непрофесионално. Тук се връщаме пак към правило #1 – Уважавайте професията на фрилансер дизайнерите. И доколкото знам още не е открит по-добър начин от плащането точно и навреме.

Вярно е, че едно от предимствата да работите с дизайнери на свободна практика е гъвкавото отношение, и да ако сте изградили добри отношения с тези хора ще Ви бъде направен компромис за няколко дневно закъснение, ще продължите да получавате услуги, няма да Ви бъдат надчислени глоби за закъснение – но все пак и тези хора имат бизнес за които трябва да се грижат което изисква много добро планиране на финансовите потоци.

ОК поставихме доста „правила“ в отношенията клиент – дизайнер, но се надявам да сте ги намерили за полезни. И настина е по-добре да ги знаете още в началото на започването на следващия проект за да избегнете евентуални бъдещи проблеми.Пък и всички ние сме едновременно и клиенти и изпълнители.
А за freelancer дизайнерите – бих споменал само правило #1 – Отнасяйте се добре с клиентите си, или някои друг ще го направи!източник: http://exelabg.com/

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Етикети: , , , , , ,

Един коментар по “Как да работим с дизайнери на свободна практика”

  1. TEODOR казва:

    hI I WOULD LIKE TO KNOW HOW MUCH IT COST TO DESIGHN A LOGO FOR MY NEW SMALL COMPANY.

    ALSO I NEED TO KNOW IF YOU HAVE KNOOWLEDGE OF PRESTASHOP.

Вашият коментар