Периодичната система на шрифтовете

Всички обичаме шрифтовете и ги използваме в работата си. Колегите от Squidspot, обаче са първите, които са създали периодична система, в която класифицира шрифтовите гарнитури. Нещо повече, системата е изпипана във всяко отношение.

Номерът е определен със статистическа обработка на списъци и мения от няколко сайта, посветени на типографията.

Очевидно периодичната система на шрифтовете е издържана в стила на хилядите периодични таблици на елементите, които висят в кабинетите по химия в училищата по целия свят. Тази таблица включва сто от най-популярните, значими и известни шрифтове на съвремието. Както традиционната периодична система,така и тази на шрифтовете ги категоризира по определени признаци.

Таблицата на шрифтовете ги разделя на семейства и класове – несерифни, серифни, ръкописни, готически, гравирани, екранни, гротескни, реалистични, didone, garalde, геометрични, хуанистични, с слабо изразени серифи и смесени. Всяка кутийка на таблицата съджа името на начертанието и символ от една или две букви, създателят на шрифта, годината на създаването му и номер от 1 до 100. Номерът е определен със статистическа обработка на списъци и мения от няколко сайта, посветени на типографията.

Можете да си купите системата в готов вид или да получите файла и да си я отпечатате сами срещу дарение в размер от един долар до един милиард долара. Можете и да я свалите безплатно в размер за тапет на екрана от Squidspot. Цъкнете на изображението по-горе за повече информация.

източник: bulged.wordpress.com

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Етикети: , ,

Вашият коментар