12 основни правила за създаване на качeствено лого

В мрежата има много текстове, посветени на създаването на фирмени знаци. Този, който можете да намерите е публикуван от Webdesignerdepot и по мое мнение е сред най-изчерпателните и същевременно опростени “рецепти” към създаване на успешно лого.
Логото е лицето на всяка марка – то дава първото впечатление, затова дизайнът му е извънредно важен. Когато е сполучливо, логото дава огромно предимство за марката на клиента ви. Въпреки това, създаването на ефективно графично представяне изисква много повече от графичен дизайн. Подобно на всяка дейност, която използва набор от специфични умения, създаването на фирмени знаци изисква доста опит и практика, за да бъде успешно.


По тази причина, ние сме извели 12 основни правила, с помощта на които можете да създадете успешно лого.


1. Предварителната работа е задължителна


Предварителните скици са важна първа стъпка за създаването на ефективен фирмен знак. Те могат да бъдат направени с помощта на лист и химикалка или като чернови във векторна програма – като Illustrator. Равносметката показва, че ако пропуснете тази стъпка, крайният резултата няма да е добър. Започнете с 20 или 30 скици или идеи и ги разработете, за да създадете вариации на първоначалните концепции. Ако нито една не ви изглежда подходяща, започнете отначало като скицирате нови идеи. Успешният графичен дизайнер ще отдели повече време за предварителната подготовка, отколкото за който и да е друг етап от творческия процес.


2. Създайте баланс

Балансът в създаването на фирмени знаци е важен, защото умът естествено възприема балансирания дизайн като приятен и привлекателен. Запазете логото си балансирано като внимавате “теглото” на графиките, цветовете и размера да са еднакви от всяка страна.
Въпреки че правилото на баланса понякога може да се нарушава, помнете, че знакът ви ще бъде гледан от масовата публика, не от изкуствоведи, така че балансираният дизайн е най-безопасният подход.3. Размерът има значение

Когато става въпрос за дизайн на лога, размерът има значение. Знакът трябва да изглежда добре и да е четлив във всякакви размери. Логото не е ефективно, ако губи твърде много от разпознаваемостта си, когато е намалено за глави на писма, пликове и малки рекламни материали. Логото също така трябва да изглежда добре когато се използва за голямоформатни изделия като плакати, билборди и електронни формати като телевизия и интернет.
Най-надеждният начин да установите дали едно лого работи за всички размери е да го изпробвате сами. Имайте предвид, че обикновено е най-трудно да постигнете правилен изглед в най-малкия възможен размер. Затова първо го поставете на глава на лист за писмо или пощенски плик и вижте дали все още се чете. Можете да изпробвате увеличението като отпечатате версия с размер на плакат в печатница.4. Използвайте цветовете умно

Цветовата теория е сложна, но дизайнерите, които разбират основата й са в състояние да използват цветовете на своя страна.
Базовите правила, които трябва да имате предвид са следните:

– Използвайте цветове, които са близки един до друг в “цветовото олело” (например за “гореща” палитра използвайте червени, оранжеви и жълти нюанси на основния цвят)
– Не използвайте цветове, които са толкова ярки, че да дразнят очите
– Логото задължително трябва да изглежда добре в черно и бяло, сиво и в два цвята
– Нарушаването на правилата понякога не е проблем, просто се уверете, че имате основателна причина за него

Познаването на начинът, по който цветовете предизвикват определени усещания също е важно. Например, червеното може да се свързва с агресия, любов, страст и зила. Имайте предвид това, докато опитвате различни цветови комбинации и опитайте да подберете цвят, който подхожда на цялостното усещане за марката.
Да изпробвате цветове самостоятелно също може да се окаже добра идея. Някои марки са разпознаваеми само благодарение на специфичния си цвят.
Например, когато мислите за John Deere, мислите за “зеленото на John Deere”, то отличава марката от конкурентите й, и което е по-важно, прави я по-лесно разпознаваема5. Стилът на дизайнът трябва да отговаря на компанията

Можете да създадете логото в различни стилове. За да изберете правилния имате нужда от информация за клиента и марката. Актуална модна тенденция в дизайнът на фирмени знаци е изработката им в Web 2.0 триизмерен стил с стил с “шуплести” графични елементи, градиенти и хвърлени сенки. Този стил може да работи добре за Web 2.0 интернет страница, но може да не е ефективен за друг тип марки.
Разучете клиента си и потребителите му, преди да започнете предварителната работа. Това ще ви помогне да определите най-добрият стил на дизайн и да избегнете неколкократно започване от начало.6. Типографията има огромно значение

Изборът на правилният шрифт и размер е много по-труден, отколкото изглежда за начинаещия дизайнер.
Ако логото ви съдържа текст, независимо дали е част от знака или се намира под него, ще ви се наложи да прекарате време в сортиране на различни типове шрифтове – често десетки гарнитури. Ще се наложи и да ги изпробвате в дизайна си преди да вземете крайно решение.
Опитайте както серифни, така и безсерифни шрифтове, също така ръкописни гарнитури, наклонени и курсивни начертания и потребителски шрифтове.
Съобразете се с три основни точки, когато избирате шрифт, който да придружава логото ви:

– Избягвайте най-широко употребяваните шрифтове като Comic Sans, или дизайнът ви ще изглежда непрофесионален
– Уверете се, че шрифтът е четивен, когато е намален, особено за ръкописните шрифтове
– Употребата на един шрифт е отлична, избягвайте използването на повече от два.

Сериозно обмислете употребата на потребителски шрифт за концепцията си. Колкото по-оригинален е шрифтът, толкова по-разпознаваема ще е марката. Примери за успешни лога с уникални шрифтове са Yahoo!, Twitter, и Coca Cola.7. Целта Е разпознаване

Целият смисъл на създаването на лого е в изграждането на разпознаваема марка. Как бихте могло да стане, без да го направите? Целта може да е различна в зависимост от случай, но като цяло идеята е когато някой види логото, марката да се появи в ума му.

Няколко примера са логата на Coca-Cola, Pepsi, McDonald’s и Nike. Само бегъл поглед върху някое от тях е достатъчно, за да разпознаете марката. Ключът да направите знака популярен и разпознаваем е да съчетаете всички елементи, описани в тази статия – размер, стил, цвят, типография и оригиналност.

Ако акцентирате само върху един от тези елементи, ще понижи качеството на крайния ви дизайн. Разгледайте проекта си и преценете дали отговаря на всички критерии.

Бърз тест, с който да проверите дали логото ви е лесно за разпознаване е да обърнете цветовете му в която и да е графична програма и да прецените дали все още разпознавате марката. Опитайте и да го обърнете огледално. Не забравяйте, че логата не винаги се виждат фронтално в реалният свят, а често се наблюдават под ъгъл, например на страната на автобус или билборд, покрай който шофирате.

Затова, трябва да сте сигурни, че сте прегледали дизайна си от всички ъгли и че той е разпознаваем от всякакви посоки, преди да го покажете на клиента си.8. Осмелете се да сте различни

За да се откроите от конкуренцията, трябва да се изявите като дизайнер с различен стил. Вместо да копирате чужд дизайн или стил, измислете нещо ново и така изпъкнете сред тълпата.

Можете ли да сте различни? Опитайте се да разбиете правилата на дизайна и да поемете рискове. Опитайте различни стилове, за да установите кой работи най-добре за клиента ви. Опитвайте различни цветови комбинации, докато откриете коя прави дизайна ви наистина оригинален.

Забавлявайте се с графичните програми, които харесвате, и продължете да усъвършенствате дизайна, докато усетите, че се получил добре.9. Запазете нещата прости или принципът K.I.S.S. (Keep it Simple, Stupid)

Колкото по-просто е логото, толкова по-лесно за разпознаване ще бъде. Например, логото на Nike е извънредно опростено и едно от най-лесните за разпознаване в света.

Спазвайте правилото K.I.S.S. от самото начало на процеса по създаване на логото, когато обмисляте идеите и нахвърляте скиците. Често ще откривате, че започвате с относително сложен дизайн и завършвате с по-проста версия накрая. Сведете концепцията до основните елементи и изхвърлете всички излишни елементи.10. Не прекалявайте с ефектите

Adobe Illustrator, Freehand, Photoshop и други програми за графичен дизайн имат много мощни инструменти, филтри и ефекти, които могат да се приложат на логото ви, но не се захласвайте! Има време и място за всички тях, но то обикновено не е в дизайна на лого.

Разбира се, опитайте различни варианти и вижте как можете да подсилите ефекта от логото си, но помнете, че простотата е ключа.11. Създайте технология за изработка на дизайна

За да създавате висококачествени знаци, трябва да разработите собствен процес за създаване на дизайна. Той включва следните стъпки:

– Използвайте мозъчна атака и създайте идеи
– Създайте предварителни скици
– Разработете векторен дизайн
– Изпратете го на клиента
– Добавете или премеахнете елементи според желанието на клиента
– Завършете дизайна и го изпратете отново на клиента

Въпреки че, може би ще искате да въведете леки промени в процедурата, трябва да спазвате тези основни стъпки при създаването на дизайнът на всеки фирмен знак. Това ще ви помогне да ускорите работата си, да поддържате концентрацията си, да запазите организацията и да постигате по-високо качество и по-постоянни резултати с всяка поръчка.12. Използвайте други дизайни само за вдъхновение!

Последното правило за създаване на сполучливо лого е съвсем прост: не копирайте работата на други дизайнери! Няма нищо лошо да почерпите вдъхновение от нечий дизайн, но копирането на чужди идеи е погрешното морална и законова гледна точка.

Съществуват интернет галерии, които ви позволяват да използвате безплатни векторни изображения с правилно приписване според лиценза Creative Commons License, но е силно препоръчително да не действате по този начин. Тези сайтове могат да ви помогнат да генерирате идеи по време на фазата на мозъчната атака, но е най-добре да започнете дизайна си от нулата и да го направите 100% оригинален.източник: bulged.wordpress.com

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Етикети: , , ,

Един коментар по “12 основни правила за създаване на качeствено лого”

  1. Павел казва:

    много хубава статия!
    давайте още такива ;)

Вашият коментар