Създаване на достъпна за търсачките карта на сайта

SEOКакво е карта на сайта?


В най-общи линии, това е страница или страници, които съдържат списък с линкове към другите документи и страници на сайта. Теоретично, картата на сайта е измислена, за да улеснява ориентацията на посетителите. Тя също обезмисля нуждата от поставяне на връзка към главната страница на всяка страница от сайта.


В последните години тези карти се превърнаха във важен фактор за оптимизацията. Те могат да бъдат използвани така, че да насочват „паяците” на търсещите машини към най-богатите откъм съдържание страници в даден сайт. Това е особено полезно за големите сайтове, където се изискват няколко кликвания, за да се преминава към желаните от потребителите категории, подкатегории и страници. Ако сайтът има 1000 страници, трябва сериозно да се обмисли вариант, който да улеснява намирането на всички негови страници. Това означава също, че и работата на „паяка” се увеличава. С помощта на карта на сайта „паякът” се чувства значително по-комфортно.


Главно важността на картата на сайта се определя от тези причини:


Помага да се осигури показването на всички богати на съдържание страници. При наличие на много страници и дълбока структура на връзките (deep links), паяците ще се затормозят при обхождането на страниците. Ако им дадете една единствена страница с връзки към останалите, правите обхождането много по-лесно, увеличавайки шанса си за индексиране;

Дава начини да разпространите Google’s PageRank към най-нуждаещите се от него страници и да го разпределяте из тях. Колкото и да е важна тази опция за Google, изпращането й към правилните страници може да бъде доста трудно. Затова, вместо да си пълните главната страница с вътрешни връзки, картата на сайта ще свърши това вместо вас;

Картата може да се използва за по-висше контролиране на PageRank опцията. Ако сайтът ви има страница „За нас”, която е проектирана за посетителите, а не за „паяците”, създаването на връзки към нея от всички други страници, може да засегне позиционирането в SERP, но ако създадете връзка към нея само от картата на сайта, ще се откроят и останалите по-важни страници, което помага за изкачване нагоре в страниците с резултати на търсачката;

Създаването на карта ви дава двойно предимство, като освен улесняването на потребителите, улеснявате и „паяците”, които ежедневно обхождат вашия сайт.
Ето и малко съвети, при създаване на ефективна карта.Създаване на SEO-friendly sitemap


Вашата карта трябва задължително да бъде свързана само и единствено с главната страница, защото „паяците” трябва да намерят връзката към картата директно от главната страница и поради бързото разпространяване на PageRank към останалите страници на сайта.


Ако имате голям сайт с 50 страници или повече, ограничете връзките в картата до 30, иначе може да се сметне за сбор от връзки (link farm), което води до наказания. Лимитирането до 30 връзки прави картата много по-достъпна и за читателя. Също така това означава, че може би ще се наложи да се разпредели сайтът в няколко страници, което не бива да ви притеснява, просто се уверете, че всяка страница, добавена в картата, е свързана със следващата. В противен случай посетителите и търсещите машини ще намерят неактивна връзка, ще загубят интерес към сайта и ще си заминат.


Заглавието на всяка карта трябва да е богато на ключови думи и да е свързано със съответната страница. При създаване на такава връзка, винаги се използва anchor text, който помага на тези страници да се позиционират. Нужни са и 10-20 думи текст под всяка връзка в картата. Това дава повече съдържание, което да бива прочетено от „паяците”, и впоследствие по-добри резултати при индексирането. Също така помага и за ориентацията, точно къде ще попадне читателя, след като кликне на линка. Съдържанието помага и за намаляването на гъстотата на ключовите думи.


Уверете се, че стилъ на картата е същият, като на сайта. Използвайте същия HTML template, използван във всяка страница на сайта ви.


Като решение, Google предлага собствена програма, за карта на сайт. Те твърдят, че технологията се използва, за да се индексират сайтовете, колкото се може по-бързо. Идеята е Google да се информира за сайта ви, за броя на страниците в него, за честотата на обновяването на съдържанието му и за основата на сайта. Дава и възможност да се видят грешките в сайта през „очите на Google”.


Безплатно е и дава възможност за бърза индексация на страници, ако те отговарят на стандартите на Google. (https://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35120&topic=8474)


(http://www.google.com/webmasters/sitemaps/docs/en/about.html)


А какво означава това на практика?


Поставяте връзки на страниците си и показвате на Google как да ги индексира в XML документ. „Паякът” прочита тази информация и ако страниците са по стандартите на Google, ще се индексират много бързо.


Ето пример за карта на сайт:

http://www.yoursite.com/

1.0 2005-07-03T16:18:09+00:00

daily

Има няколко възможности тук. Обяснява се на Google редът на индексирането на страниците. 1.0 е с най-висок приоритет, а 0.0 – с най-нисък. По принцип е препоръчително да се сложи на 0.5, ако не искате да се обръща внимание на него. Ако някой страници са по-важни, то това ще покаже на Google значението им. Този параметър може да бъде доста важен, ако обновявате често своите страници. Има няколко възможности – винаги, часово, дневно, седмично, месечно, годишно и никога.


За постоянно обновяване на сайта трябва да имате Sitemap Generator, който ще обхожда сайта, прави връзките в списък и ще показва всичката тази информация на Google. Не забравяйте, че Google предоставя възможност за добавяне на текстове файл.


Има много видове Generators, които използват различни начини да направят xml карта на сайта. Най-често срещаните са тези:

1. 1 Google’s Python Generator.

2. A PHP Generator.

3. Free Online Generator.Тук има информация за работата на всеки един от генераторите: (http://www.sitepronews.com/archives/2006/july/3.html)


Друг безплатен и лесно използваем генератор се предлага от Web CEO, което е пакет от 12 инструмента за оптимизация за търсачки. Техният генератор идва с инструмент за редакция, създаден за оптимизиращи цели. Когато картата е завършена, Uploader ще ви помогне да я качите на сайта си с едно единствено натискане на бутона на мишката.


Следващото, което трябва да се направи е да се добави картата в Google, Yahoo!, Bing. Всички тези търсещи машини поддържат xml формат за добавяне на карти. Добрите новини са, че можете да добавяте карта на сайта само с няколко натискания чрез предлагания software от Web CEO, наречен Submission tool.


Не бъдете обаче твърде оптимистични. Картите гарантират обхождане на всички страници и бързо индексиране, но не гарантират високо позициониране в SERP. Първите 10 позиции, разбира се, ще бъдат най-трудно постижими.


Източник: lilacor.com

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Етикети: , , ,

Един коментар по “Създаване на достъпна за търсачките карта на сайта”

  1. Парфюми казва:

    Поздравления, много интересна статия и изключително полезна.

Вашият коментар