Седем насоки ползваемост на един уеб сайт

usabilityПод ползваемост на един уеб сайт и ползваем уеб дизайн се разбира, посетителите да намират информацията или продукта, който търсят, достатъчно бързо и с минимални усилия.

За нещастие има хора, които не знаят насоките или не ги следват. Затова предлагам да разгледаме основните:Последователност.

Последователността е един от най-важните аспекти на използваемостта. Стила на страницата, на текста, цвета и навигацията трябва да са последователни в целият сайт. Така хората ще знаят къде се намират във всеки един момент и как да намерят следващото нещо, от което имат нужда.
Навигация

Добрата навигация трябва да може да отговаря на три въпроса:

Къде се намирам?
Къде съм бил?
Къде мога да отида?Запазете последователността на навигацията си в целият сайт. Осигурете някоко начина на посетителите си, чрез които да намерят това, което търсят като например връзки, графики, търсачка или карта на сайта. Също използвайте указатели за местоположение, за да знаят хората къде се намирт в момента и за да могат лесно да се върнат обратно там, откъдето са дошли.
Съдържание

Да, красивите страници са плюс, но без подходящо съдържание, те няма да дадат на посетителите ви причина да се върнат обратно. Не слагайте прекалено дълги текстове на страницата си, разбийте го на параграфи и организирайте съдържанието със заглавия и подзаглавия, така че всичко да е по-прегледно.

Важното е да контрастирате текста. Дали ще е светъл текст на тъмен фон или обратното, няма значение. Обърнете внимание на типа на шрифта, защото нечетливият шрифт ще отблъсне клиентите ви.
Пишете правилно. Нищо друго няма да навреди на доверието ви така както граматически и правописни грешки!
Картинки

Всеки уеб дизайн е нищо не картинки, снимки и графични изображения. За всички картинки, слагайте подходящи ALT и TITLE тагове.Така хората ще знаят каква е картинката още преди да се е заредила. Това не само ще увелици ползваемостта, но ще увеличи ключовите думи, които ще направят търсещите паяци щастливи.
Страница за грешка

Случва се и на най-добрите. Страници се премахват от сайтовете и нещата се менят. Съдържанието се премахва или обновява. Хората помнят стари адреси и стигат до страницата за грешка 404. Ако направите своя собствена страница за грешка, ще можете да обясните как се е стигнало до тук и как да продължи посетителят ви нататък. Също може да запазите основните си цветове на сайта и на тази страница.
Контакти и обратна връзка

Трябва да имате ясно изразена страница с контакти. Нека потребителите знаят къде се намирате и как да стигнат до вас, да ви пишат по e-mail или да могат да ви се обадят.
Тестване:

Не всички, които използват сайта ви ще са от Европа, ще имат еднаква резолюция на екрана и ще използват един и същи браузър. Така че имате нужда да тествате всички възможни варианти, за да не се получават бъгове със сайта ви.

Нека реални хора да тестват сайта (да изпършват потребителски тестове) ви и да ви информират за това лесно ли са се ориентирали. Ако има някакви проблеми ги поправете незабавно. Така ще сте сигурни, че сайта ви пасва на вашите и клиентските нужди.


Източник:http://www.nishto.net/

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Етикети: , , , , , ,

Един коментар по “Седем насоки ползваемост на един уеб сайт”

  1. Йордан казва:

    Браво. Добре написана статия.

Вашият коментар