10 „НЕ” за Уеб Дизайнери

Реших да отделя време и да напиша тази статия за да споделя част от опита си като дизайнер на свободна практика (freelancer) и работата ми с клиенти. Определено се вдъхнових след като прочетох статията на 10 “Nos” for Freelancers написана от Samuel Ryan. Използвах статията за упорна точка, но промених отговорите и част от въпросите воден от личният ми опит като freelancer през последните 5 години. Ето десетте неща на, които трябва да казвате НЕи които трябва да отстоявате за да имате здрави връзки с клиентите си.Това е начина да сте професионални дизайнери на свободна практика.1.Можете Ли Да Ни Покажете Проект На Дизайна За Да Ни Помогнете Да Изберем Дизайнер/ Изпълнител На Проекта?

НЕ! Винаги бъдете твърди в това отношение! Спекулативната работа не води до нищо добро.Много фирми в България обещат на бъдещите си клиенти не 1, по-някога 2 проекта още преди да са подписали договори за изпълнение. Какъв е резултата от това? Най-малко до абсолютно претупване на работата по проекта. Не се инвестира никакво време в проектиране, проучване и работа по проекта. От там презентиране пред клиентите на половинчати проекти, които се превръщат в недоработени сайтове.


Също има изключително голяма възможност вашата работа да бъде предоставена на по-ниско платени „колеги”, които да я доработват и в последствие да я представят като техен проект? И, разбира се, може просто да не Ви платят времето и уменията, които сте инвестирани в този проект. Има много интересна статия за спекулативната работа в списание .NET за вредата от нея, като цяло.2. Можете Ли Да Ни Направите Отстъпка, Защото След Този Проект Ще Работим По Още Изключително Много И Големи Проекти?

Твърдо НЕ! Като млад дизайнер на няколко пъти бях заслепен от възможността за постоянна работа, работа по големи и предизвикателни проекти, но нито един път това не се случи. Как да излезете от тази ситуация, без да се държите невъзпитано към клиентите си? Обяснете им, че отстъпки се правят на редовни клиенти и е напълно възможно при успешно реализиране на дадения проект да се обсъдят отстъпки при следващ такъв, но до тогава цените ви остават такива.3. Ще Регистрирате Ли Хостинга И Домейнът Ни?

Разбира се, стига да бъдат предварително заплатени. В някои случай се е случвало да регистрирам домейни и след това да не мога да се свържа повече с клиента. Много хора биха си казали, че по този начин клиента ще загуби желаното от него име, но в някои случай клиента просто се отказа от реализирането на проекта като цяло. За това просто си изисквайте парите предварително. Не е срамно в никакъв случай. Все пак работим за пари.4. Може Ли Да Копираме Този Сайт?

Много клиенти в България получават вдъхновението си гледайки други сайтове. Струвайки им се, че са направени много добре и няма как да се направят по друг начин, но не оценяват няколко важни фактора, като, теченият на уеб дизайна в България, възможностите за онлайн бизнес на локално ниво и др. от този сорт. Аз винаги се измъквам от тази ситуация, казвайки, че можем да го направим доста по-добре.5. Мога Ли Да Ви Платя От Парите, Които Ще Спечеля От Сайта Си?

Не! Няма гаранция, че проекта изобщо ще изкара някакви пари. В такъв случай ви молят да работите без пари. Посъветвайте тези клиенти да изберат ниско бюджетни системи за e-commerce или безплатни такива. В България съм запознат само с една такава, казва се Summer Cart, ако има други можете да ми дадете линкове за да ги сложа и тях.6. Искате Ли Да Работим На Партньорски Начала?

Ситуацията с работата на партньорски начала е доста специфична от гледна точка на това, че трябва да познавате добре бъдещите си партньори, техният бизнес план, финансов ресурс за реклама и идей.7. Имате Ли Скайп/ICQ ?

Много внимателно и обмислено преценявайте на кого давате skaype/icq контактите си, защото от удобни и безплатни комуникации с клиента можете несъзнателно да се превърнете в 24 часова техническа поддръжка.8. Мога Ли Да Платя Проекта След Като Приключим Цялата Работа И Видя, Че Всичко Работи?

В някои случаи, определен вид клиенти се опитват да убедят изпълнителите си, че трябва да видят продукта преди да го платят. Това звучи логично за продукти, които се произвеждат на поточна линия, но не и за услуги от този вид, а именно уникален дизайн и разработка на уеб сайтове. Опита ме е научил на няколко основни разплащателни бизнес схеми: 50 % авансово плащане / 50% преди инсталиране на готовият проект на публичен сървър или 40/30/30 при проекти с няколко етапа на изпълнение и голям бюджет.9. Може Ли Да Приключите С Проекта Тази Вечер Или През Уикенда?

Трябва много внимателно да прецените, колко е спешно за клиента въпросната работа. Трябва много ясно да обясните на клиента, че таксите за такъв вид услуги са значително по-високи от обикновените. Винаги имайте предвид, че направите ли го един път, като компромис рискувате да „научите” клиента, че е нещо нормално да ви притеснява през почивните дни даже някои по нахални клиенти си позволяват да ви държат сметка, когато не могат да се свържат с вас. Винаги спокойно им обяснявайте, че НЕ работите през почивните дни. Дори и да го правите!10. Може Ли Да Направим „Леки” Промени В Дизайна, Вместо 12 Етажна Сграда Искам Да Направим 2 Дузини Колиби И Да Ги Съединим С Подземни Гаражи.

НЕ. Винаги разяснявайте на клиентите си, че предложените цени са обвързани тясно с часове работа. За това се действа поетапно при създаването и одобрението


Източник: Angeloff

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Етикети: , , ,

4 коментара по “10 „НЕ” за Уеб Дизайнери”

 1. светослав казва:

  Много добра статия. Доволен съм от прочетеното, за съжеление и аз съм изпадал в подобни ситуации преди години и е доста неприятно за всяка от страните. Но така или иначе всеки ден е един нов урок :)

  Браво!

 2. Димитър Бонев казва:

  Много полезно определено и абсолютно вярно.
  През опита ми съм установил точно тези проблеми с клиентите.
  Браво за статийката.

 3. Ivo Ivanov казва:

  Накои използват други не.. а за сглобяването хората са измислили програмиста, но той е друго животно :D

 4. Александър казва:

  Добре, Вие – уебдизайнерите, използвате ли някакъв CMS като joomla! или всичко сглобявате сами?

Вашият коментар