Най-гнусните неща, които могат да се случат на един уеб сайт

Всеки от нас, било то дизайнер, програмист или Бил Гейтс, е попадал на сайтове, в които да не се задържи повече от 3 секунди и с кеф да ги затвори. Факт е, че в интернет има страшно много глупости и всеки божи ден се увеличават. В този пост съм решил изредя моите „фаворити“ за най-гнусните неща които могат да случат на един уеб сайт. Ето ги и тях:


1. Музика
Един от най-сигурните и ефикасни начини да изгоните горкия потребител, който по някаква случайност се е натъкнал на сайта ви. Сайтът може да има страхотен дизайн, страхотна функционалност, смислено и полезно съдържание, но засвири ли нещо отзад, колкото и да е невинно и ненатрапчиво, бъдете сигурни, че 99% от случаите е адски досадно и води до моментално затваряне на сайта!


2. Досадните банери, които ти казват, че си спечелил 6 цифрена сума.
Едва ли има потребител, който да не ги е виждал. Това са онези досадни, мигащи и подскачащи неща, които имитират събщение от windows 98 или windows XP и на които пише, че вие сте 9′999′9999 потребител на сайта и печелите $1′000′000 (примерно) . И това, което е още по нагло, е че имат бутон „Оk“ и „Cancel“ . Да знаете: ако кликнете на „cancel“ те пак печелят ;)


3. Часовник в сайта
Ехааааа… този сайт има часовник! Невероятно! А дали има климатик?!
Едва ли някой се впечатлява от това, че сте сложили часовник на сайта си. Всеки има часовник в ъгъла на монитора си. Ако няма с какво да си напълните сайта, по-добре не прибягвайте до подобни глупости. Празното място е много по-добро нещо отколкото глупости от този сорт, които не правят нищо, освен да досаждат. Грешка.. освен да досаждат, те демонстрират уменията на дизайнера да направи флаш часовник, които умения няма да трогнат никого!


4. Фон, съставен от една повтаряща се картника
Неповторим начин да се демонстрира, че въпросният сайт, е изработен от гений-идиот, който има самочувствие на велик дизайнер! Не е смешно! Жалко е, че все още попадам на сайтове и то нови, които използват тази класическа web1.0 техника. Дори един доста попуплярен сайт дава възможност на потребителите си, сами да си персонализират профилите по този безумен начин. Нито е красиво, нито ефектно!


5. Екран с надпис „Добре Дошли“ и бутон „Вход“
Единственият случай, в който подобна глупост е допустима, е ако сайтът е с порнографско или друго съдържание, което иска потвърждаване на пълнолетие! В противен случай само възспирате потребителите да стигнат до това, което искате да им покажете. Дълги милисекудни в размисли „Вход?! Защо ме карате да чета и да кликам, за да вляза в тъпия ви сайт. Щом съм стигнал до тук, естествено е да искам да вляза! Да не би да имам някаква друга опция. Хм.. нека да огледам внимателно… Интересно.. Няма нищо друго?! Само тъпия бутон ВХОД! Ок, престраших се! Ще го натисна, пък да видим какво ще се случи..“


6. Изскачащи прозорци
Един доста добър и ефективен начин да накараш средно статистически потребител, да се чуди какво става, откъде излизат тия работи, кога ще престанат и в резултат на целия този стрес, горкият човек може да си рестартира компютъра по чобанския начин „от копчето“ :D . Вече има далеч по-кадърни и приятни за окото, начини да изкараш важна инфромация, снимка, съобщение на преден фон, без да са досадни и без да предизвикват паника. Малко jquery или готов плъгин, за хора като мен, които са скарани с javascript, и нещата ще се наредят.


7. Банер, банер, пак банер, още един банер, Изненада – пак банер,
Вярно, е че банерите са много добър начин да рекламирате, и носят приходи на сайта Ви, ако има кой да рекламира, естествено. Но за да ви плати някой за банерна реклама, първо трябва да се убеди, че сайтът ви има достатъчно посетители и банерът ще си избие парите. А потребителят не влиза в сайта, за да гледа банери, а за да намери нещо, което го интересува. Сред подобна дискотека от банери, всеки от които ти казва „кликни на мен!“, вероятноста потребителят да се задържи в сайта ви значително намалява. Всичко трябва да е с мярка. Според мен повече от 3-4 банера на страница почват да досаждат.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Етикети: , , , , , , ,

18 коментара по “Най-гнусните неща, които могат да се случат на един уеб сайт”

 1. Ivo Ivanov казва:

  @Cv3
  нещо не мога да ти схвана идеята за моята уеб 1.0 техника? просто картинка за фон?

 2. Cv3 казва:

  Сега се зачетох интересна статиика ама все пак малко пресилено „подигравателен“ характер си и прадал. Аз като и гледам и този сайт има „класическата web 1.0 техника“ http://pixelninja.eu/wp-content/themes/default/images/top_bg.png ? Или се лъжа ? За всичко друго съм г/д съгласен

 3. Какво сте се заяли с часовниците, бе хора? :-)

  Аз се принудих да сложа в блога си, след като Гугъл безпричинно ме обяви за номер едно при търсене за точно време. Забелязах, че по около 50 души дневно влизаха, не намираха часовник и си тръгваха за по-малко от 10 секунди.
  В момента около 150 души на ден си сверяват часовника по моя блог, повечето се зачитат и в други страници.

  Любимец ми е един, който влиза на ден по около 4 пъти и всеки път търси през Гугъл. :-)

  Клиентът и посетителят винаги имат право. Щом искат часовници, дайте им ги. :-)))

  P.S. Опитах се да пусна този коментар преди няколко дни, но някой/нещо ме цензурира. ;-)

  Е, тъкмо днес имам още един аргумент – пореден посетител на блога ми благодари за часовника! :-)

 4. Ivo Ivanov казва:

  @shrine
  еее това е прекалено дори и за мойте железни нерви :D
  невероятно гнусен ефект… не съм се сещал да го включа в клсацията…
  btw как мислите, дали да не го вкарам и аз?! имам ги цветовете :D

 5. shrine казва:

  много точно обобщение!
  от мен бих добавил: „гаден флаш“. честно казано изцяло флаш базираните уебстраници ме дразнят, дори и да са направени добре. същото важи и за разни неадекватни раздвижени .gif-чета.

  вижте това: http://www.dokimos.org/ajff/
  преди време спечели някаква анти награда в категория „JESUS HATES OUR WEBSITE“ хахах

 6. Страхотна статия! :)

 7. Ivo Ivanov казва:

  не помня при какво търсене ми излезе, но е наистина уникален :D
  може книга да се посвети на него…

 8. Само да вметна: сайтът от картинката е havenworks.com, едно време бях писал за него :))

 9. Ivo Ivanov казва:

  за часовниците вярвам че са на място в твоите случаи, но аз лично съм имал 2 дизайна, където са ме карали да слагам часовници, които са абсолютно излишни, глупави и нелепи, и хората искат да сложим часовник просто за да има нещо… такива часовници има на страшно много сайтове и точно за тях става дума в този пост…

  а за музиката… никой не може да ме убеди че има сайтове в които трябва да се сложи…

 10. angeloff казва:

  Не съм много съгласен за някои неща.

  Аз лично съм слагал часовници на 2 сайта. На единия пресъздадохме автентичността на улиците на Флоренция, а на втория сложихме 4 :) за да пресъздадем усештанено за летище.

  С няколко думи ако елемнта не е самоцелен значи там си му е мястото.

  За музиката съм съгласен с теб … но има и сайтове където трябва да се сложи.

 11. Ivo Ivanov казва:

  Радвам се, че ти харесва :)
  Ще се постарая да има още подобни!

 12. Лиан казва:

  Страхотна статия. Посдравления!

 13. Ivo Ivanov казва:

  Случва се в бързината, да си оплета пръстите и когато не е код да се счупи не ги забелязвам.. :p

 14. Tahomir казва:

  Друго нещо, което прави един уеб сайт гнусен са правописните грешки. Например „случей“ (пише се случай), „умениата“ (уменията) и т.н.

 15. Ivo Ivanov казва:

  е градусите приемливо, компютъра няма термометър…
  но за часовник в уеб сайт, никой не може да ме убеди, че не е глупост ;)

 16. frog казва:

  Аааа, ти така мислиш. Имам един, който показва и градусите. Поглеждам го редовно. :)

 17. Ivo Ivanov казва:

  Полезен? Може би колкото ще е полезен втори километраж инсталиран над жабката в колата :D

 18. frog казва:

  Съгласих се, така е!

  Ама часовникът си е полезен. :P

Вашият коментар