Уеб тенденции през 2010г. – На къде отиват уеб сайтовете?

Уеб дизайн тенденциите и през тази година продължават да вървят към изчистване, олекотяване и забравяне на тежките ненужни Flash елементи и анимации, които освен, че не са практични, не носят стойност на потребителите.

Тези от нас, които са прекарали повече години в Интернет, все още помнят Java аплетите, които се включваха в уеб сайтовете. Това бяха малки Java приложения, затворени и извикващи се с дадени конфигурационни стойности и вършиха специфични ефекти, но нищо повече от това.


Същата съдба сполетя и Flash технологията, която просто никога не е била част от WEB като стандарт и технология за изграждане на уеб сайтове (поне не от W3C консорциума, които определят стандартите и правилата в WWW).


Колкото и спорове да имаше по темата дали Flash има място в съвременния уеб дизайн, все пак ползваемостта и функционалността надделя и въпреки че Флаш дизайнерите продължават да обичат своя продукт и стил на работа, постепенно тази практика започва да се избягва от сериозните разработчици и сериозните клиенти. Все по-трудно ще видите уеб дизайн на сайт на банка например, в които да се „джурка” Flash файл.


Днес е ерата на AJAX, jquery, mootools и различни JavaScript библиотеки и технологии, базирани на клиента или на сървъра, които изпълняват голяма част от функционалността и ефектите на потребителското изживяване в съвременните уеб сайтове.


Съвременния уеб дизайн в 21 век не впечатлява със своята пищност, цветове и движения, а е предназначен за масово използване като продукт, вграден силно в съвременното Интернет общество, което изисква от уеб сайтовете бързина на работа, ползваемост, достъпна и лесно намираща се информация.


SOAP, XHTML, XML, Server Side JavaScript… всичко това замества Flash, дори и Photoshop понякога. С навлизането на CSS 3 и HTML 5, WEB ще се промени още повече и какъв ще бъде новия облик на глобалната Мрежа, можем само да си представяме, а по-предприемчивите от нас, вероятно вече са започнали да прогнозират и да се учат на новите технологии, за да не се окаже, че бъдещето е изпреварило техните умения.


Източник: www.webdesignarticles.org

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Етикети: , , , , , ,

3 коментара по “Уеб тенденции през 2010г. – На къде отиват уеб сайтовете?”

 1. Може jquery.corner.round да се ползва, но разликата с CSS3 е, че се извършва докато се рендва страницата, а не преди или след това (в зависимост от това къде е поставен скриптът).

 2. Ivo Ivanov казва:

  Точно обратното..
  Когато заобляш ръбовете само с CSS 3 не се налага да режеш картинки за заобляне.
  А javascript и ajax изобщо не ти трябват за това нещо

 3. Въпрос казва:

  Добре, когато се добавя допълнително CSS за заоблянето на ръбовете, това не забавя ли зареждането на страницата и процесора на самия компютър, защото извършва една задача отново и отново. Не е ли по-добре от страна на скоростта да се използва фотошоп вместо javascript, ajax и css. Благодаря предварително!

Вашият коментар